Weetje over flora: een populaire boom

Rechts op de weg van de Norbertuspoort naar de achterliggende velden zie je een rij Italiaanse populieren (een cultivar, variant van de zwarte populier, gekweekt voor windvang en landschapsvorming).
Populieren (secties Populus en Aegiros) hebben bladstengels die zijdelings afgeplat zijn, zodat ze bij het minste zuchtje wind gemakkelijk heen en weer wiegen, en daarbij een ruisend geluid maken.
Terwijl de meeste boomsoorten hoofdzakelijk bladeren vormen in de lente, maakt de populier gedurende heel het seizoen nieuwe blaadjes aan, en dit wordt geapprecieerd door blad-etende insecten. Voor veel vlinders, nachtvlinders en kevers is de populier een belangrijke voedselbron.
Populieren groeien snel, en bevatten dus veel water. Tijdens het drogen van het hout wordt dit water vervangen door lucht waardoor dit hout licht is van gewicht, goed isoleert en warm aanvoelt. In Nederland worden er onder andere klompen van gemaakt. Verder wordt dit hout gebruikt voor het maken van fruitkistjes, kasten, kratten, pallets, papier, triplex en lucifers.
Leuk om weten is dat omwille van het lage gewicht (soortelijke massa) de pijlen in de middeleeuwen vaak uit populierenhout gemaakt werden, en dat Leonardo da Vinci zijn ‘Mona Lisa’ op een paneel van populierenhout geschilderd heeft.

TERUG NAAR DE WEETJES

OP NAAR DE VOLGENDE VINDPLAATS!